Voor de patiënt

Mutualiteit

Uw ziekteverzekeringsinstelling betaalt een groot deel van uw onkosten terug. De terugbetaling is afhankelijk van wie wat en wanneer voorschrijft. Informeer u dus goed vooraf: vraag uw arts, orthopedist en mutualiteit om advies. In deze tabel vindt u meer informatie over de terugbetaling van de aanschaf, het onderhoud en de vernieuwing van orthopedische hulpmiddelen. Neem gerust contact op voor verdere vragen. Een voorschrift van een arts is twee maanden geldig.

Hernieuwingstermijnen orthopedie
Voorschriften – kwalificatie geneesheer

Veelgestelde vragen

Ik heb mijn orthese, wat nu?

In het algemeen geldt voor een orthopedisch hulpmiddel een gewenningstijd. Per soort voorziening is deze gewenningstijd verschillend: neem hiervoor rustig de tijd. Na 1 tot 2 weken moet u aan de orthese gewend zijn. In ieder geval mag de orthese u geen pijn doen of irriteren. Als dat wel zo is, neem zeker terug contact met ons op.

Er komt een stiknaad en/of velcro aan mijn orthese los, wat nu?

Neem gerust terug contact met ons op, zodat wij de orthese kunnen herstellen alsook verstevigen waar nodig. Jaarlijks voorziet uw mutualiteit hiervoor een terugbetalingstarief, waardoor de herstelling voor u gratis is.

Hoe moet ik mijn pols en- of schouderbrace (uit tri-elastische mousse - aerosoft) onderhouden?

Deze mogen gewassen worden op 40° met een PH-neutrale zeep. Het is aangeraden om de velcro’s te sluiten en de orthese in een BH-zakje te beschermen. Het gebruik van wasverzachter is afgeraden. De orthesen mogen niet in de droogkast.

Uit welk materiaal bestaan de silversplints?

De splints zijn vervaardigd uit 925dzst zilver, wat betekent dat het materiaal voor 92,5% uit puur zilver bestaat; de rest is een legering met koper erin (er wordt geen nikkel toegevoegd). Door het te mengen is het materiaal harder en beter bestand tegen krassen en schade, waardoor de silversplint een langere levensduur heeft.

Hoe kan ik mijn silversplints het best onderhouden?

Zilver heeft in se weinig onderhoud nodig. Door gebruik blijft het zilver glanzend. Uiteraard zijn krassen niet te voorkomen door het dagelijks gebruik. Met een zilverpoetsdoek kunt u uw silversplint onderhouden. Gebruikt u uw splint een langere tijd niet? Wikkel deze dan in krantenpapier om te voorkomen dat de splint zwart wordt.

Mijn silversplint lijkt niet goed meer te werken en/of buigt door, is dit normaal?

Neen. Hoogstwaarschijnlijk is de krachteninwerking op dit bepaald punt van de splint te groot en is er een versteviging noodzakelijk. Het is aangewezen om terug contact met ons op te nemen.

Mijn ringen worden zwart, is dit normaal?

Wanneer u huid zwart wordt gedurende de eerste dagen na het ophalen van de splint, kan dit een reactie zijn van uw huid en de poleerzeep. Reinig de splint onder lauw water met een neutrale zeep (opgelet: gebruik de zachte kant van een spons, anders blinkt de splint niet meer).

Soms kan door medicijngebruik het zilver een donkere laag krijgen. U kunt het zilver dan met ‘scotch bright’ (een schuur spons) opschuren. De orthese wordt dan mat en is dus niet meer glanzend. U kunt, als u de ortheses graag glanzend wilt houden, gebruik maken van zilver dip. Dit is een vloeibaar substantie in een potje. Het is verkrijgbaar bij uw plaatselijke juwelier. Laat u wel goed informeren over het gebruik van zilver dip. Zilver dip is een huid onvriendelijk product en moet met aandacht worden toegepast.

Moet mijn splint worden gecontroleerd?

Ja. Door het intensief dragen van uw silversplint kan er ongemerkt slijtage optreden, maar ook breuken. Door slijtage aan bijvoorbeeld de pasvorm, het materiaal of de sluitingen kan de werking van uw hulpmiddel verminderen. Het is aangeraden om de splints jaarlijks te laten controleren; hierbij wordt uw splints uitgeglooid (noodzakelijk om de materiaalmoeheid tegen te gaan) alsook terug getrommeld, waardoor de splint terug mooi zal glanzen. U dient zelf contact met ons op te nemen voor het jaarlijks onderhoud.

Zit er garantie op mijn silversplint?

De silversplint voldoet aan de essentiële eisen van de Europese richtlijn medische hulpmiddelen 93-42-EEG klasse 1. De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte zilverorthese is één jaar en gaat in op de datum van aflevering. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Hand 2 Hand is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Top