Orthesen bovenste lidmaat

Het merendeel van de orthesen wordt met zorg in eigen atelier vervaardigd. Van intakegesprek, naar eerste pas, tot aflevering van de orthese en aanpassingen ervan: alles gebeurt in eigen atelier en door dezelfde persoon. Op deze manier staan kennis en kwaliteit voorop.

De hand is een complex meervingerig lichaamsdeel dat door de pols is verbonden aan de onderarm en geschikt is om voorwerpen te grijpen en vast te houden. De elleboog vormt de verbinding tussen de hand en de schoudergordel. Allemaal samen vormen ze ‘het bovenste lidmaat’ en hierop ligt dan ook de focus van Hand 2 Hand.
Doordat je je handen veel gebruikt, kan het heel belemmerend zijn als iets niet goed functioneert in je hand, pols, elleboog en/of schouder. Een orthese – spalk of brace – kan helpen bij de behandeling van deze problemen. Dit is een hulpmiddel die een deel van het lichaam gaat ondersteunen, stabiliseren en/of corrigeren. Je kan deze nodig hebben bij een acuut letsel – denk hierbij aan peesontstekingen, fracturen, peesletsels en dergelijke meer – of chronische letsels zoals bijvoorbeeld artrose, reumatoïde artritis, Ehlers Danlos Syndroom…
De orthesen voor het bovenste lidmaat kunnen onderverdeeld worden in een drieluik: IMF (Immediate Fitting), préfab en maatwerk. Voor de orthesen is er – mits correct doktersvoorschrift – recht op tussenkomst volgens de RIZIV-terugbetalingstarieven.

IMF

De afkorting staat voor Immediate Fitting; dit is een kunststof die warm wordt bij ongeveer 70° en kan rechtstreeks op de huid worden aangelegd. Dit materiaal laat toe om correcties uit te voeren op vingers, pols en/of elleboog.

Het kent zijn grootste toepassing bij acute en post-operatieve letsels (peesletsel, ziekte van M. Quervain,…) maar kan ook gebruikt worden als testorthese vooraleer over te gaan tot een definitieve maatwerkspalk.

PREFAB

Dit zijn orthesen die door de fabrikant gemaakt worden en direct leverbaar zijn. Ze worden geleverd in standaardmaten (small, medium, large,…).

Voor bepaalde handaandoeningen is dit een adequate en snelle oplossing, denk bijvoorbeeld maar aan een cyste in de pols die rust nodig heeft of een breuk die na een gipsimmobilisatieperiode nog enkele weken rust nodig heeft.

MAATWERK

Tijdens een eerste intakegesprek worden de stoornissen en problemen samen met u in kaart gebracht. Hierbij worden ook de professionele, sportieve- en vrijetijdsactiviteiten besproken, zodat er een gerichte materiaalkeuze kan worden gemaakt. Het gamma van maatwerkorthesen is zeer uiteenlopend: silicone, leder, carbon, softbracing, silversplints,… behoren tot de mogelijkheden. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen; deze worden grondig met u besproken.

Na het intakegesprek wordt de orthese opgemeten, welke gebeurt door middel van een gipsmaatname. Tijdens een tweede pasafspraak wordt gekeken of de orthese goed past en worden aanpassingen gemaakt. Hierna wordt de orthese afgewerkt.

Bedankt Nathalie voor de snelle service en de goede uitleg!- J. Van de Laer,
Dankzij de silversplint speel ik terug gitaar... Zalig!- L. Ziegler,
Super service. Emlin is blij met haar splints.- I. Van Bauwel,
Top